Bosnië-Herzegovina

Het toerisme staat in Bosnië-Herzegovina nog in de kinderschoenen. Dit in tegenstelling tot veel andere landen uit het voormalig Joegoslavië. Toeristen worden met open armen verwelkomd en hier kun je nog een echte authentieke vakantie ervaring hebben.

 

Bosnië-Herzegovina is ontstaan na het uiteenvallen van het voormalig Joegoslavië. Het is gelegen tussen Kroatië, Servië en Montenegro. Ondanks dat het land bijna geheel door andere landen wordt omsloten heeft het toch een korte kuststrook bij de badplaats Neum.

Het land heeft een vage scheidingslijn tussen Bosnië, wat ongeveer vier vijfde van het land beslaat, in het noorden en Herzegovina in het zuiden. Qua landschap is het een afwisselend land, het zuidelijke deel heeft een mediterraan klimaat en wordt vooral gebruikt voor landbouw. Midden-Bosnië is het meest bergachtige gebied met als hoogste pieken de bergen Vlasic, Čvrsnica en Prenj. In de winter is het hier mogelijk om te wintersporten. Het grensgebied met Kroatië bestaat uit de Dinarische Alpen. Dit is een karstlandchap met grillige rotsformaties, vele grotten en rivieren. Een groot deel van het land is zeer bosrijk.

 

De belangrijkste steden van het land zijn de hoofdstad Sarajevo en Banja Luka in het noordenwesten, Bijeljina en Tuzla in het noordoosten en Zenica en Doboj in het centrale deel. Mostar is de hoofdstad van Herzegovina en staat bekend om de brug die tijdens de Balkanoorlog zwaar onder vuur heeft gelegen. De brug is herbouwd en staat sinds 2005 samen met het historische centrum op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

In het hele land vindt je nog steeds sporen van de oorlog. In veel plaatsen zie je nog kogelgaten in de huizen en er zijn veel gebieden met landmijnen. Na de oorlog werd de bevolking in staat gesteld om terug te keren naar hun oorspronkelijke woonplaatsen, maar de onveilige situatie weerhield de meesten daarvan. Daarom zijn er veel onbewoonde huizen en verlaten dorpen in grote delen van het land. Ook de bevolking praat nog niet graag over deze periode.

 

Rond de stad Banja Luka zijn veel mogelijkheden voor outdoor activiteiten, hier kun je raften op de wilde rivier Vrbas, mountainbiken en hiken in de bergen.

In Herzegovina wordt de nadruk juist gelegd op de gastronomie van de streek. Hier is het mogelijk om kookworkshops te volgen, te eten in authentieke restaurants en een bezoek te brengen aan verschillende wijnboerderijen. Overal worden eigen gemaakte lokale producten verkocht zoals honing, de sterke drank rakija, kaas en gedroogde ham.

 

Door de verschillende culturen die door de jaren heen in het gebied hebben gewoond is de bouwstijl een mengeling van stijlen. De communistische en Ottomaanse bouwstijlen overheersen, waardoor je in één stad wijken kunt vinden met betonnen hoogbouw en wijken met smalle straatjes met winkeltjes en moskeeën. In de kleine bergdorpjes lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Hier woont men nog steeds in tochtige stenen huisjes en wordt de oude levensstijl nog in ere gehouden.

Reisverhalen

Praktische informatie

Vliegtijd: ca. 2 uur
Tijdsverschil: geen (zomer: 1 uur eerder)
Taal: Kroatisch, Servisch, Bosnisch
Valuta: Bosnische Mark
Visum: check hier
Vaccinatie(s): check hier

 

Neem voor meer informatie over Bosnië-Herzegovina contact op met onze Europa-specialisten: europa@zonvaart.nl

mostar waterval koffie bosnie, wijnboerderijen