Nederlanders gaan weer vaker op vakantie

De crisis lijkt definitief voorbij: in de eerste helft van het lopende vakantiejaar is het aantal vakanties van alle Nederlanders bij elkaar maar liefst 6 procent gestegen naar 12,5 miljoen. In dezelfde periode vorig jaar bleef de teller nog steken op 11,8 miljoen. De verwachting is dat het hele vakantiejaar 2016 een duidelijke groei zal laten zien, aldus NBTC-NIPO.

De groei in vakanties van Nederlanders wordt vooral gerealiseerd door een stijging van vijf procent in het aantal korte vakanties naar het buitenland. Dit aantal telt 3,2 miljoen vakanties tussen oktober 2015 en maart 2016 en is daarmee terug op het niveau van 2012. Een duidelijke trend is het teruglopend aantal vakanties naar bestemmingen rond de Middellandse Zee (min zes procent), terwijl juist overig Europa (plus vier procent) en intercontinentale reizen (plus 21 procent) het goed doen. Uit een onderzoek van NBTC-NIPO blijkt ook dat gevoel van veiligheid meer dan in het verleden impact heeft op de bestemmingskeuze.

 

De vijf populairste buitenlandse vakantiebestemmingen van klanten van Zonvaart Reizen tijdens de periode oktober 2015 en maart 2016 zijn:
- Spanje (incl. Canarische Eilanden)
- Amerika
- Portugal

- Nederlandse Antillen

- Canada

 

Opkomst samengestelde vakantie
Zonvaart Reizen meldt dat het aantal samengestelde vakanties blijft groeien. Dit zijn reizen waarbij het vervoer en verblijf naar wens worden gecombineerd. In de afgelopen tien jaar is dit aandeel verdubbeld. Automatisch loopt daarmee de verkoop van de pakketreis wat terug. Tegelijkertijd is het op de bonnefooi reizen steeds minder populair.

 

Eerder boeken

Over het algemeen blijkt uit de cijfers dat vakanties weer vaker verder van tevoren worden geboekt. Gemiddeld zo'n 4,5 maand voor vertrek. "Dit is goed nieuws, want in de meeste gevallen geldt voor verre vakanties, hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je vliegt", aldus Pieter Kuijs, directeur van Zonvaart Reizen. "Dit heeft alles te maken met vluchtklassen op de verre (lijndienst)vluchten. De goedkoopste klassen zijn het eerst vol. Voor veel reizen is de vlucht het kostbaarste onderdeel van de vakantie, dus als je dat op tijd vastlegt, is de kans dat je goedkoper uit bent, vele malen groter!"

 

Bronnen: Zonvaart Reizen en NBTC-NIPO op 31 oktober 2016

Zonvaart Reizen op de VakantieBeurs N-H

Zonvaart Reizen op de VakantieBeurs N-H

Kom in vakantiestemming en laat u informeren en inspireren door presentaties, dans en prachtige reisverhalen tijdens de 3e editie van VakantieBeurs N-H! De beurs vindt plaats op 5 november in H'waard.

Rondreizen

Rondreizen

Destinations is onze rondreis-afdeling. Deze afdeling staat in direct contact met hoteliers en agenten in het buitenland. Zo stellen wij de mooiste reizen voor u samen, tegen de scherpste prijzen.

Reiservaringen op zondag

Reiservaringen op zondag

Elke maand deelt een reisspecialist van Zonvaart Reizen haar reiservaringen met alle geinteresseerden. Wij nodigen u van harte uit!