Paspoort: wel of niet afgeven op vakantiebestemmingen?

Er komen veel vragen binnen over het wel of niet afgeven of laten kopiëren van paspoorten op vakantiebestemmingen. De Rijksoverheid geeft advies over wat je het beste kunt doen.

 

Waarom wordt uw identiteitsbewijs gevraagd?

Het is niet altijd duidelijk waarom een paspoort of ID-kaart wordt gevraagd. In een hotel, vakantiehuis of op een camping moet vaak worden bijgehouden welke gasten er verblijven. Deze informatie wordt doorgegeven aan de plaatselijke autoriteiten in verband met toeristenbelasting en veiligheid. Soms wordt gevraagd het paspoort af te geven, bijvoorbeeld als borg.

 

Paspoort of ID-kaart afgeven

In verband met mogelijke identiteitsfraude zult u uw paspoort of ID-kaart liever willen niet afgeven of met alle informatie laten kopiëren.

Uw identiteitsbewijs is eigendom van de Nederlandse staat. Op uw identiteitsbewijs staat dat het slechts ter beschikking aan een derde mag worden gesteld indien daartoe een wettelijke verplichting bestaat. Deze verplichting tot afgifte bestaat in Nederland bijvoorbeeld aan de politie, werkgevers en de zorginstelling. In het buitenland kan dit anders zijn, u hebt te maken met de wetgeving van het land waar u aanwezig bent.

 

De ANWB heeft navraag gedaan bij haar zusterclubs in Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Zweden en Tsjechië. In deze landen is afgifte niet verplicht. Maar ondernemers zijn vaak verplicht persoonsgegevens te noteren. Daarom wordt toch vaak het identiteitsbewijs gevraagd zodat er een kopie kan worden gemaakt. De noodzakelijke administratieve handelingen kunnen dan op een later moment gedaan worden. Om discussies bij de receptie te voorkomen is er na overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken een briefje opgesteld dat u kunt tonen als de ondernemer afgifte van uw identiteitsbewijs vraagt. Download het briefje in het:

 

Duits

Engels

Frans

Italiaans

Nederlands

Spaans

Turks

 

Het is overigens niet strafbaar om uw identiteitsbewijs bij iemand anders achter te laten. Wel kunt u zich, gedurende de periode dat uw identiteitsbewijs bij de ondernemer ligt, niet identificeren. Daarom is het wel mogelijk om een boete te krijgen als u niet kunt voldoen aan de identificatieplicht.

 

Alternatieven

Geeft u uw identiteitsbewijs liever niet af aan de ondernemer, geef dit dan vooraf bij boeking aan. Wij zullen dit op voorhand bij de reservering met de hotelier bespreken. Het kan zijn dat de ondernemer akkoord gaat met een andere optie. Als de ondernemer hier niet mee akkoord wil gaan, zullen we de alternatieven met u bespreken.

 

Alternatieven voor afgifte:

 

Gegevens laten noteren

Het is geen probleem als naam en paspoortnummer worden genoteerd. Geef uw BSN nummer niet.

 

Betaling van een borgsom

Dit kan handig zijn wanneer nog niet het volledige bedrag voor verblijf is betaald.

 

Kopie

Let bij een kopie op dat het BSN nummer (persoonsnummer) is afgeschermd. Naam en paspoortnummer mogen wel zichtbaar zijn. Schrijf op het kopie met welk doel en voor wie het gekopieerd is. Geef het kopie af en laat het originele identiteitsbewijs zien.

 

Mogelijkheden voor een kopie:

 

App KopieID van Rijksoverheid

Dit is een app waarbij u met uw smartphone gemakkelijk en veilig een kopie van uw identiteitsbewijs kunt maken. U kunt het BSN nummer door strepen en er kan een watermerk overheen gezet worden met datum en doel van de kopie.

 

Paspoorthoesje

Dit is een hoesje dat u om uw identiteitsbewijs kunt doen voorafgaand aan het kopiëren. Dit hoesje schermt fraudegevoelige gegevens af.

 

Eigen kopie

Maak vooraf een kopie en streep fraudegevoelige informatie door.

 

Kopie door ondernemer

Streep fraudegevoelige informatie door. Zet op de kopie voor wie deze is bestemd en de datum.

 

Heeft u verdere vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact op met een van onze reisspecialisten. 

Beste Reisbedrijf van Nederland!

Beste Reisbedrijf van Nederland!

Zonvaart Reizen is uitgeroepen tot Nederlands Beste Reisbedrijf en dat vieren we!

Rondreizen

Rondreizen

Destinations is onze rondreis-afdeling. Deze afdeling staat in direct contact met hoteliers en agenten in het buitenland. Zo stellen wij de mooiste reizen voor u samen, tegen de scherpste prijzen.

Aanbiedingen & Last Minutes

Aanbiedingen & Last Minutes

In onze Aanbiedingen & Last-minutes zoekmachine vergelijkt u gemakkelijk al het reisaanbod dat voldoet aan uw criteria en kiest u zonder moeite de beste prijs.

Reiservaringen op zondag

Reiservaringen op zondag

Elke maand deelt een reisspecialist van Zonvaart Reizen haar reiservaringen met alle geinteresseerden. Wij nodigen u van harte uit!