Adriatisch Albanië

Een land aan de Adriatische Zee net boven Griekenland en met het Griekse eiland Corfu pal voor de zuidelijke kust.


Tot 1991 waren er totaal geen vrijheden in het land en toerisme bestond niet omdat dat werd gezien als buitenlandse inmenging. Sinds het midden van de jaren '90 is het land ‘open’ en is het toerisme langzaam op gang gekomen. Door de enorme armoede ging de toeristische ontwikkeling niet snel. Inmiddels is Albanië redelijk welvarend en komt het toerisme op gang. Vanuit diverse Europese landen wordt er op de hoofdstad Tirana gevlogen dat inmiddels een ultra moderne luchthaven heeft.
Albanië heeft zandstranden, grote lange stranden bij Durres, Shengjin, Vlore en Himare en kleine baaitjes met grofzand en kiezels bij Sarande.


Albanië is ook het land van de vele Mercedessen en grote 4-wheeldrives; dat is niet voor niets. De hoofdwegen in het land zijn goed maar onverlicht met hier en daar stukken die meer dan erbarmelijk slecht zijn. De binnenwegen zijn soms nog onverhard met grote kuilen. In het donker rijden is daarom niet aan te raden. Verkeersborden, wegwijzers en plaatsnaamborden zijn een zeldzaamheid dus blijft het ontzettend goed opletten. Ook verkeersregels zijn niet bij een ieder bekend; op een rotonde heeft de sterkste of brutaalste altijd voorrang! Een rondreis per huurauto is beslist goed te doen maar kies dan wel voor een hoge en stevige auto. Men behoeft een goede wegenkaart omdat navigatiesystemen Albanië nog niet goed in kaart hebben gebracht. De bevolking is echter erg behulpzaam en bereid de weg te wijzen. Dat gaat vaak met handen en voeten omdat nog lang niet iedereen een andere dan de Albanese taal beheerst.


Het land heeft diverse grote meren, de grootste twee deelt men met Macedonië (Meer van Ohrid) en met Montenegro (Meer van Sk ...

Lees verder

Reageren