Arbeid in Katowice

Op een mooie zonnige, maar koude dag in november dwaal ik door de straten van Nikiszowiec. Overal foto's nemend en mijn ogen uit kijkend, wat een bijzondere plek!

 

Nee, ook ik had hier nog nooit van gehoord voor ik naar Polen ging. Ik ben in een woonwijk van de grote stad Katowice, niet de allermooiste Poolse stad, wel één met karakter! De stad ligt in het hart van industriegebied Opper-Silezië, het is dan ook een stad van arbeiders. En juist voor deze arbeiders, die in de nabijgelegen koolmijnen werkten, werd ruim honderd jaar geleden een aparte woonwijk gebouwd, vlakbij de mijn.

 

Nikiszowiec is een prachtig staaltje architectuur. Het bestaat uit negen nagenoeg dezelfde grote rechthoekige gebouwen met appartementen rondom een binnenplaats. Alle gebouwen zijn opgetrokken uit rode baksteen, hebben witte kozijnen en een rode omlijsting rond de ramen. Zelfs de mooie kerk (met een prachtig orgel), aan het begin van de wijk is van dezelfde rode baksteen. Terwijl ik hier rondloop probeer ik mezelf voor te stellen hoe de ongeveer 1000 inwoners hier leefden. Gehuisvest in kleine appartementen, samen met de buren brood bakken in de ovens op de binnenplaats waar ook het vee rondliep. Wassen in het washok duurde uren en baden in een badhuis lijkt me toch niet zo comfortabel als lekker thuis douchen. Voor deze tijd waren de woningen van een hele hoge standaard, vandaag de dag is dit voor ons niet meer in te denken. Deze wijk was volledig zelf redzaam. Er was een school, een apotheek, een bakker, een zwembad, een ziekenhuis en een politiebureau. Een dorp op zich dus. Het is bijzonder om te zien dat de appartementen nog steeds bewoond worden en ik vraag me af hoe het er van binnen uitziet.


Na de hele wijk te hebben bewonderd plof ik neer bij Café Byfyj op de hoek van de hoofdstraat. De prachtige taarten in de vitrine zien er heel verleidelijk uit, maar ik besluit een typisch Poo ...

Lees verder

Reageren