BBQ-en bij Scotchies

Het is donker als we het parkeerterrein oprijden daar uitstappen en voorzichtig lopen naar het licht.
Het ruikt er naar BBQ en we zien gezellige open hutjes met erin tafels en bankjes erom heen staan. We zoeken een plekje en dan gaan we in de rij staan bij de keuken om ons eten te bestellen! Welkom voor het authentieke Jerk eten bij Scotchies. Hét bekende restaurant bij Montego Bay.
 
Het is lastig om de keukenruimte te omschrijven. Er staan 2 grote stenen bbq's met vuur erin en daarboven boomstammen die inmiddels zwart geblakerd zijn. Daarboven wordt kip of varkensvlees of vis op neergelegd en vervolgens gaan er grote ijzeren dakplaten overheen om de gerechten te smoren. Als je bestelling gaar en klaar is worden de grote stukken op een hakblok in behapbare brokken gehakt.
 
De smaak is heerlijk door de vele kruiden die zijn gebruikt en super mals. Toegeven de bereidingswijze is een vreemd gezicht in eerste instantie maar het is al een eeuwen oude kook traditie.
 
Toen Jamaica nog een kolonie was met vele plantages waar de slaven moesten werken ontsnapte er ook wel eens slaven. Die vluchten veelal de bergen in. Ze wilde hun eten op vuur bereiden echter mocht de rook niet zichtbaar zijn voor de plantage-eigenaren. Daarom bereiden ze hun vlees in de grond, door een kuil te graven en dekte het daarna zorgvuldig af. Mooi dat deze bereidingswijze met bijzondere kruiden nog steeds zo geliefd is.
 


Reageren