Berat, stad van de duizend ramen

Zomaar een zomeravond op een terrasje in Berat. Met een biertje in mijn hand kijk ik naar de stroom mensen die op en neer wandelen over de boulevard. Even relaxen, na een dag vol hectiek.

 

Een paar dagen geleden besloot ik vanuit mijn vakantiebestemming Ohrid in Macedonië met onze huurauto een bezoek te brengen aan Albanië. Leuk, weer eens wat anders. Berat werd het doel. Na de grens te zijn overgestoken beland ik meteen in een andere wereld. In eerste instantie lijken de wegen prima, nieuw zelfs. Maar zodra ik dieper in Albanië kom veranderen deze (niet eens geleidelijk) in weggetjes vol met kuilen en gaten. Gaan we er ooit nog komen vandaag? Al hobbelend, het nemen van verkeerde afslagen, wegen die ineens ophouden en toch wel wat irritaties, kom ik uiteindelijk aan in Berat. En meteen ben ik de helse rit vergeten!

 

Berat, ook wel de stad van de duizend ramen genoemd is opgenomen op de UNESCO lijst van Werelderfgoed. Zodra ik aankom rijden wordt duidelijk waarom de stad deze bijnaam draagt. Dit is echt een unieke plek en ongetwijfeld de mooiste stad van Albanië.

Bovenop een heuvel staat een kasteel, trots uitkijkend over een prachtige omgeving. Vanaf het kasteel naar beneden liggen de witgekalkte Ottomaanse huizen met rode dakpannen en hun vele ramen. Wat een prachtig plaatje! Ik neem voor vannacht intrek in één van de tot hotel omgebouwde Ottomaanse huizen en verwonder me over de bijzondere architectuur. Je kunt zien dat dit huis met heel veel liefde en geduld is opgeknapt en is omgetoverd tot een prachtig guesthouse.

 

Meteen neemt de trotse eigenaar me mee naar het dakterras waar een koud biertje voor me klaar staat, precies wat ik nodig heb in deze hitte. Ik kijk mijn ogen uit. Wat een schitterend uitzicht over de oude stad en de rivier die de stad in twee ...

Lees verder

Berat, Albanie stad van duizend ramen hoofdstraat berat smalle straatjes

Reageren