Boemeltrein in Japan

Met een boemeltreintje ( die heb je ook in Japan) vertrek  ik op een heerlijke zonnige dag 30 november van het grote zakenreis-station Osaka naar de kleinere plaats Nara. In de trein zitten de passagiers allemaal naast elkaar op banken met hun rug naar het raam. De kleuren van de bank geven aan of je er mag zitten...blauw of rood  is voor iedereen maar de roze-paarse banken zijn voor 

oudere en zwangere mensen.
 

Wij vroegen ons al af waarom niemand er ging zitten terwijl er geen plaats meer op de rode of blauwe banken was en er  heel veel mensen stonden in de trein pas toen een Japanse  dame en heer van een zekere leeftijd plaatsnamen viel het kwartje. Buitenlandse toeristen die er ook niets van snapten en gewoon op de roze/paarse banken hadden plaatsgenomen werden vriendelijk door de Japanners  naar het pictogram van een voorovergebogen man met stok dat ingeweven was in de roze- paarse banken. 
 

Mijn Japanse lees-skills zijn niet goed genoeg om de bordjes met aanwijzingen te lezen,  dus ik had me ook bijna schuldig gemaakt. Maar je wordt op een rustige en voorkomende manier gewezen op de regels. Die hebben ze veel in Japan,  wat er voor zorgt dat echt alles zo vlekkeloos en soepel verloopt, heerlijk. Iedereen staat overal netjes in de rij  en op stations zijn er zelf heren met bordjes in hun handen "end of line" zodat je niet voor kruipt of voordringt. 


Op naar Nara dus  de plaats van de tamme hertjes en zeker 8 prachtige tempels . Aangekomen op het station van Nara was het heel makkelijk om lopend de weg te vinden om naar het Nara Park te gaan.

Immer gerade aus   het was 15 minuten lopen voordat ik de hertjes al in het vizier kreeg. Het zijn de boodschappers van de Goden dus echt heilige dieren voor de Japanners. Het was prachtig weer in november zo'n 18 graden en in het park ...

Lees verder

Reageren