Chichen Itza

Gelukkig waren we op tijd, het advies was om voor half 10 op het terrein te zijn. Dat is gelukt, ook een groot voordeel dat er toen nog een schaduwplekje was voor de auto. Wat is dit een indukweekend tempel complex, zo groot en zo weids. We hadden er al veel over gelezen maar als je daar dan echt staat, wauwww. 
 

We zijn gaan lopen over het terrein en omdat het nog zo vroeg op de dag is hebben we het complex bijna voor ons zelf.  Chichen Itza is de heilige site van de Maya's en is opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Je kunt er echt uren rondlopen, maar wij hadden na 2 uur het meeste gezien. Het werd toen ook al erg druk met bussen vol toeristen.
 

De bekendste bezienswaardigheid in Chichén Itzá is de piramide van Kukulcán, ook wel El Castillo genoemd. In de tijd van de Maya’s diende deze piramide als tempel voor de god Kukulcán. Dit bouwwerk laat zien dat de Maya’s al enorm veel kennis hadden over de dagen en seizoenen. Zo heeft de tempel in totaal 365 treden, wat symbool staat voor het aantal dagen in een jaar. Daarnaast is er een bijzonder verschijnsel te zien op de piramide op de dag waarop de lente en de herfst beginnen. Door de stand van de zon vallen de schaduwen op deze twee dagen op zo’n manier langs de trappen, dat de trappen op kruipende slangen lijken. Ook dit is weer een eerbetoon aan de god Kukulcán, aangezien zijn naam ‘gevederde slang’ betekent. 
 

De Maya’s geloofden ook in het brengen van offers aan hun goden. Zo vond er tijdens speciale gelegenheden vaak een bijzonder balspel plaats, waarbij de bal door een kleine ring op een paar meter hoogte moest worden geworpen. Je mocht hierbij echter je handen en voeten niet gebruiken, maar enkel je ellebogen en heupen. Het is geen verrassing dat dit spel daardoor uren of soms wel dagen kon duren. De winnaar van het spel werd vaak geofferd aan d ...

Lees verder

Reageren