Chinese lessen van Mister Xia

Voorafgaand aan de reis werd me door meerdere mensen afgeraden om met de nachttrein te reizen. Er gaat immers een hele snelle trein tussen Shanghai en Peking, dus waarom zou je er dan 12 uur over doen in een langzame. Toch ben ik benieuwd naar het comfort van de Chinese nachttrein en besluit dit toch te boeken. Ik reis liever slapend verder dan overdag waar je toch kostbare tijd verliest aan het reizen. En daar sta ik dan, met mijn backpack op het station van Shanghai. 

De trein komt aanrijden en er lijkt geen eind aan te komen. Gelukkig is mijn rijtuig goed te vinden door de nummers aan de buitenkant van de trein. Zoekend naar mijn bed zie ik dat de couchettes er heel netjes uit zien. Eenmaal gevonden plof ik neer op mijn bed en kijk ik rond. Een oplader naast het kussen, mooie leeslampjes en een deur die goed afsluit. Dit gaat een goede nacht worden.

In de couchette zijn 4 bedden, 2 boven en 2 beneden. Even later komt er een vriendelijke meneer binnen, hij slaapt in het bed boven mij. De trein rijdt weg uit Shanghai en ik raak met mijn bovenbuurman aan de praat. Bijzonder is dat hij redelijk goed Engels spreekt, wat niet vanzelfsprekend is. Hij doet enorm zijn best zich goed verstaanbaar te maken en heeft er plezier in dat dat lukt. We praten over het leven in China en het leven in Nederland. Hij verteld over zijn vrouw en zoon, dat zij hem Engels hebben leren spreken. Hij glimt van trots. Omdat ik het soms best moeilijk vind me verstaanbaar te maken in China, vraag ik hem of hij me misschien wat Chinees kan leren. Zinnen als 'hoeveel kost het', 'ik wil hier heen' en 'waar is het toilet' zijn altijd handig om te weten.

Fantastisch vindt hij het! Hij blijft zinnen herhalen en woorden toevoegen om het makkelijker te maken. Dan leert hij me tellen in het Chinees en gaat meteen goed! Van 1 tot 10 lukt aardig en als je dat eenmaal kent, is tot 100 tellen ook een makkie. We oefenen tot een trei ...

Lees verder

Reacties

Leonie Kuijs

Leuk geschreven Iris! Wat een fijne manier van reizen he. Ik vond de bullet train ook wel echt top, alleen - wat je zegt - het is vaak zonde van je tijd dus als het kan terwijl je slaapt..... Zeker in de luxe slaaptrein die rijdt tussen Shanghai en Beijing.

Reageren