Cultuursnuiven in Kazachstan

De omgeving van de Kazachse stad Almaty staat bekend om haar prachtige natuur. Van meren tot bergen, kloven tot eindeloze steppe, het zuidelijke deel van Kazachstan is qua natuur echt de moeite waard. Toch wordt ook mijn cultuurhonger voor een groot deel gestild als ik een modderige binnenplaats oploop wat aan alle zijden wordt omgeven door yurts (authentieke witte bedoeiententen waar de nomadische volkeren in woonden). Tegenwoordig wordt er nog maar weinig echt gewoond in dit soort tenten. Vaak alleen in de zomermaanden om het vee te laten grazen op de steppe of om toeristen te huisvesten als 'home stay' in het oneindige steppe landschap.

 

Nadat ik mijn schoenen heb uitgedaan om de yurt te betreden, krijg ik direct een kopje warme paardenmelk aangeboden. Braaf neem ik dit aan en besluit ik na een flinke eerste slok, het kopje met zure substantie nog een aantal keer zorgvuldig naar mijn mond te brengen zonder verder ooit nog überhaupt te overwegen nog een slok te nemen.

 

Terwijl ik in de yurt zit wordt er door een aantal locals uitgelegd hoe de oorspronkelijke yurt-bewoners leefden. Dat het hoofd van de familie altijd op de plaats zit waar ik me op dat moment bevind en hoe ze een ingenieus systeem bedacht hadden om hun baby's aan de wieg vast te binden zodat ze er zo hard mee konden slingeren als ze wilden, zonder dat hun kroost uit de wieg viel. Echt super.

 

Er worden verder diverse kunstvormen getoond waaronder de tentversiering, kledingstukken en er wordt gezongen en gedanst. Ook wordt uitgelegd waarom de meeste families een roofvogel als 'huisdier' voor de jacht houden. Er wordt niet meer mee gejaagd, maar in dit yurt-dorpje is er nog altijd één te vinden. Het is voor het grootste gedeelte een oprecht interessant en leuk verhaal. Toch, de vrouw die het volledige verhaal in het Russisch uitlegt waarbij ze ...

Lees verder

yurt bezoeken in kazachstan yurt bezoeken in Kazachstan plafond van de yurt in Kazachstan yurt versiering

Reageren