De vele tempels van Myanmar

Het is even schakelen. Van de gure Hollandse wind naar de warmte van Myanmar. Je kent het wel, zo'n prettige 'klap in je gezicht' als je het vliegtuig uit loopt. Ik ben aangekomen in Yangon en nadat ik mijn koffer heb opgehaald, ga ik op zoek naar mijn chauffeur. De lieve meneer brengt me naar het eerste hotel waar ik bij kan komen van de 12 uur durende vlucht. Na een goede nacht en een heerlijk ontbijt ben ik klaar voor een nieuwe dag. Ik ben zo benieuwd of het beeld dat ik van Myanmar heb ook klopt. Best moeilijk om je een voorstelling te maken van een land waar je totaal niets van weet.
Één ding weet ik wel, er zijn vast veel tempels.
 

Ik mag de luxe ervaren van een privé gids, hoe relaxed is dat! Samen gaan we op pad. Ze neemt me mee naar markten, mooie groene parken en prachtige koloniale gebouwen. Aan het einde van de dag bezoeken we de meest bekende tempel van Yangon, de 'Schwedagon' pagode. Zodra je de drempel over bent komt de geur van wierook je tegemoet en hoor je in de verte de schuifelende voeten van de monniken.

De gids verteld: 'Dit is de grootste tempel van heel Myanmar'. Hoe bijzonder! Iedere dag komen hier honderden monniken om te bidden. Ook nu zijn ze in grote getalen aanwezig. Ik kijk mijn ogen uit, wat een prachtige tempel! Na een kort bezoek is het tijd om door te reizen. Gelukkig zal dit niet de laatste tempel zijn die ik bezoek, want zoals ik al dacht zijn er zo enorm veel tempels. Maar dat ze zo mooi zouden zijn, dat had ik in mijn stoutste dromen niet kunnen verwachten.


Reageren