Fietsend door een hidden gem

In Ljubljana kun je bijna alles lopen of fietsen. Braaf lopen we naar het plein bij het standbeeld waar we onze gids zullen ontmoeten. Verderop is een ceremonie bezig wat lijkt op een herdenking.

We vragen ons van alles af. Opeens staat er een sportieve kerel voor onze neus die zich voorstelt als onze gids. Dat is het leuke aan een excursie. Je nieuwsgierigheid wordt gewekt en je hebt de hele tijd iemand bij je die je van alles kunt vragen. We krijgen meteen uitleg over het plein en over de ceremonie. Het blijkt dat Ljubljana een flinke vernieuwing heeft ondergaan.
 

Veel stadsdelen zijn autovrij gemaakt en wist je dat Ljubljana in 2016 een prijs heeft gewonnen voor de groenste stad van Europa? Mede door de autovrije gedeeltes en duurzaam energieverbruik.

Onze gids is trots op zijn stad en vertelt respectvol over de architect Jože Plečnik, die invloed heeft gehad op bijna elk gebouw in Ljubljana. Overal in Ljubljana staan prachtige gebouwen, beelden en fonteinen. Het meest kenmerkend zijn de "De Drie Bruggen" in de binnenstad, tezamen met allemaal sfeervolle terrasjes en marktkraampjes eromheen. We weten in ieder geval waar we gaan zitten na de fietstour. Dat de stad fotogeniek is zie je ook aan de hoeveelheid Japanners die het straatbeeld kleuren. Ljubljana doet ons denken aan een Beiers sprookje met een Italiaans tintje. Ik voel me steeds meer aangenaam verrast door deze stad. Denk eens aan de centrale ligging, je bent binnen 2 uur in Venetië.
 

Oja….het is voornamelijk kleine stukjes fietsen en stilstaan, dus maak je niet druk om etappes of Amsterdamse praktijken. Al fietsend ontdekken we Ljubljana. Omdat we graag het Tivoli Park nog willen zien wordt de fietsroute wat wilder met steile paadjes en heuveltjes. We stoppen bij de Jakopič Promenade, wederom ontworpen door de architect Jože Plečnik. Er staat een beeld van twee dansers, verstrengeld in een pas de deu ...

Lees verder

Reageren