Groenland, een onvergetelijke reis

Na een nachtje in Kopenhagen vertrekken mijn reisgenoot Erik en ik uitgerust en vol goede moed aan de reis naar Groenland.

 

Ik zet voor het eerst voet op Groenlandse bodem in Narsarsuaq. Je stelt je toch wat meer voor van Groenland dan een kilometers lange vlakke strook beton aan een fjord met wat ijsbergjes erin. Verder vooral betonnen barakken, later blijken dit het airporthotel en de woningen van het luchthavenpersoneel te zijn. Aan de overzijde van de fjord ligt een piepklein authentiek (schapen)boerendorpje maar dat is moeilijk te zien.

Na twee uur wachttijd vertrekken we per helikopter naar Qaqortoq. Helaas duurt de vlucht slechts 20 minuten, wat een prachtig uitzicht onderweg. Gelukkig zat ik bij een raampje en kon volop foto's maken. Iedere ijsberg, wit, grijs of blauw moest vastgelegd worden!

 

Qaqortoq

Ons hotel had iemand naar de heliport gezonden om ons op te halen. Inchecken ging vlot en de bagage werd door ons op de kamer gezet en direct weer naar buiten.

We gaan even informatie shoppen bij de Tourist Information en kijken welke excursies er mogelijk zijn de komende dagen. Helaas is het toeristenseizoen nog niet aangevangen en zijn er geen excursies via hen te boeken maar omdat Erik Deens spreekt komt hij in gesprek met een aardige dame van het Toeristenbureau. Haar man heeft een bootje, die zou ons wel naar het pakijs kunnen brengen en naar Saarloq. Duur is dat niet, maar hij moet werken dus het kan alleen op zondag. De schoonmaakhulp van het Toeristenbureau heeft een zoon met een snelle boot, hij wil vast wel met ons naar Igaliku, dat kan op vrijdag. Zelf wil ze ons graag rondleiden in de leerlooierij van het stadje. Zo wordt er toch een aardig programma samengesteld en houden we ook nog tijd over voor wandelingen in de omgeving en een bezoek aan het lokale museum.

Erg veel trek hebben we niet na zo’n reisdag. W ...

Lees verder

Reageren