Het knusse Krakau

Al dwalend loop ik door een van de vele knusse straatjes van Krakau en snel kom ik er achter er de meeste weer uitkomen op de Rynek Glowny (marktplein)  Het is één van de grootste pleinen van Europa, al valt mij dit niet meteen op omdat de lakenhal in het midden het plein opdeelt.

Binnen 5 minuten heb ik de eerste Nederlanders al gehoord en ik merk al snel dat er hier veel meer toeristen zijn dan in Warschau. Op elke straathoek worden er rondritten aangeboden. Maar omdat ik voor vanavond al een fietstour heb gereserveerd besluit ik dit niet te doen en voor nu de stad te voet te gaan verkennen.
 

Ik besluit even op te gaan warmen op een van de vele terrasjes die rondom het plein liggen. Er heerst een gezellige sfeer op het plein, overal staat terrasverwarming en is er beschutting tegen de regen zodat ik weinig merk van het slechte weer. Vanaf het terras kijk ik uit op de Mariakerk, wat een gek gezicht, de kerk heeft 2 ongelijke torens. Bij navraag blijkt er een legende te zijn dat 2 broers de opdracht kregen om elk een toren te bouwen. Vanwege een bittere concurrentiestrijd heeft de ene broer, toen zijn toren het hoogste was, de andere broer doodgestoken. Vanuit de hoogste toren wordt er ieder uur een kort deuntje geblazen door een trompetter.  
 

Terwijl ik door de lakenhal loop twijfel ik nog of ik een souvenir mee ga nemen uit een van de vele winkeltjes in deze hal, maar besluit tot later te wachten. Voor mij wordt het tijd om de heuvel Wawel te gaan “beklimmen” voor het donker wordt. Ik groet één van de vele koetsiers die met hun paarden op het plein staan te wachten op de volgende toerist die zich rond laat rijden door de stad. En ik loop via het stadspark die de oude stad omringt naar de heuvel. Al snel heb ik zicht op Wawel, deze heuvel ligt aan de zuidkant van het historische centrum. Er staat een sprookjesachtig kasteel met een prachtige kathedraal ...

Lees verder

Reageren