Japan; zelfs het toilet is high-tech!

Er staat een studiereis naar Japan gepland, of ik mee ga... Daar hoef ik precies drie seconden over na te denken. JA! Het is een bestemming op mijn bucketlist! Wat een bofferd ben ik!


We gaan in een week van Tokio via Hakone en Hiroshima naar Kyoto en vliegen vanaf Osaka weer terug. Reizen met de Bullettrain staat ook op het programma. Super, ik ga me inlezen.

Na een vlucht van 11 uur, rechtstreeks met KLM van Amsterdam naar Tokio en 7 uur tijdverschil landen we vroeg in de ochtend op Tokio airport. Vol verwachting klopt mijn hart... het land van de rijzende zon, wat krijgen we allemaal te zien? Sommigen van onze groep gaan eerst nog even wat geld pinnen. Ik heb ‘t thuis al gedaan via 'vreemde valuta bestelmogelijkheid' van Zonvaart Reizen. Lekker relaxt, zo kan ik alles wat ik over heb ook weer terugbrengen, tegen dezelfde koers.

We komen in het luchthavengebouw, ik kijk om me heen en ben een beetje verbaasd; niks rijzende zon, super-de-luxe en high tech, gewoon een luchthaven zoals er zoveel van zijn. Wat krijgen we nou? We stappen in de taxi en rijden over een bijna verlaten snelweg richting de stad. Ik zie industrie en grijze betonnen flatgebouwen. Waar is iedereen? Waar is dat mooie land? Zei ik dat hardop? Ik krijg instemmende blikken van de anderen. Dan bedenken we ons het is zondag! Dat verklaart veel. Maar toch niet alles, het valt ons een beetje tegen. Onderweg rijden we langs het Disney pretpark, altijd leuk (en bewonderenswaardig) om te zien hoe die formule overal op dezelfde succesvolle manier wordt uitgerold.


Dan komen we bij het hotel, wat een warm onthaal. Ik ga eerst even naar het toilet, en dan gebeurt het.. Ja, we zijn toch echt in Japan! Wat een luxe; de keuzestress slaat direct toe. Een prachtig en schoon toilet en aan de muur een hele rij aan knopjes. Ik mag kiezen, wil ik naast een verwarmde toiletbril ook een muziekje (watervalletje), geurtje, bi ...

Lees verder

Reageren