Lissabon: de witte stad

‘De witte stad’ is de romantische naam die Lissabon in vele boeken krijgt toegedicht. De hoofdstad verheft zich boven de noordelijke oever van de Taag en strekt zich uit over zeven heuvels. Je vindt er schilderachtige, bochtige en smalle straatjes, maar ook brede winkel avenues, pleinen en fonteinen. Lissabon is verdeelt in verschillende wijken. Baixa bijvoorbeeld, de benedenstad, is het eigenlijke centrum van Lissabon. De wijk is herbouwd nadat een aardbeving grote delen van de hoofdstad had verwoest. Rechte, brede straten en talrijke winkels bepalen nu het beeld. De Arco Triunfal vormt de toegangspoort tot de Baixa. Daarvoor, vlak tegen de Taag, ligt het Praça de Comércio.

 

Nadat we de bagage hadden opgehaald hebben wij onze vouchers voor de Lisboa travel card omgewisseld bij de balie van Turismo de Lisboa. Vervolgens zijn we met de taxi naar het hotel gegaan en zijn we de omgeving te voet gaan verkennen. Van de mooiste uitzichtpunten van Lissabon tot de bekendste tram 28, die zich tussen de smalle straatjes van Lissabon laat zien. ’s Avonds zijn wij heerlijk gaan eten bij Valentino, een Italiaans restaurant aan de Rue Jardim do Regedor, schuin tegenover Praca restauradores.

De volgende dag was het tijd voor de Hop-on-Hop-offbus. Op deze manier zie je gemakkelijk en efficient de meeste bezienswaardigheden van de stad. Ik raad je aan om beide routes te nemen, dan krijg je pas echt een compleet beeld van de stad. Kijk dan vooral naar de mooie Torre de Belém en het prachtige park; Parque Eduardo VII. Tijdens de Oriente route zie je; Torre Vasco da Gama en kom je langs het Oceanario. Waan jezelf onder water in het op één na grootste aquarium van de wereld! ‘s Avonds hebben wij gegeten bij João do Grão in de Rua dos correeiros, in de wijk Baixa.

Verblijf je buiten het centrum? Neem dan de metro naar Rossio, vanaf het metrost ...

Lees verder

Reageren