Marrakech en 'Het Grote Zuiden'

Gortdroge aarde, donkerrode lemen muren, smalle steegjes binnen eeuwenoude kasbahs, imponerende oases en spectaculaire bergkloven met duizelingwekkend hoge wanden. Dit is 'Het Grote Zuiden', één van de mooiste plekjes van Marokko.

 

We vliegen met Royal Air Maroc naar de lemen stad Ouarzazate, de drempel naar het zuiden.

 

Ouarzazate is gelegen ten zuidoosten van Marrakech, exact tussen de gebergtes het Anti-Atlas en het Hoge Atlas in. Vele excursies naar de Sahara beginnen vanuit Ouarzazate.

We brengen een bezoek aan de prachtige kasbah van Taourirt, dat in de 18e eeuw is gebouwd. Een kasbah is een woonburcht van geschakelde en gestapelde huizenblokken, opgetrokken uit roodbruine klei en stro waardoor het opgaat in haar omgeving. Via een doolhof van steegjes en trappen wandelen we omhoog.

In Ouarzazate bevindt zich ook de grootste filmstudio ter wereld. Verscheidende bekende films werden in deze studio’s opgenomen onder meer Lawrence of Arabia en The Gladiator.

 

Via de ‘Weg van de 1000 Kasbahs’ en vervolgens over de Tizi-n-Tinififft pas reizen we verder. 

We zakken via een prachtige route langs de Draa af naar Zagora. De Draa Vallei geeft een afwisselend beeld van dorre ruige vlakten en vruchtbare oases met dadelpalmen langs de rivieren.

Zagora is een van de toegangspoorten’ tot de Sahara. In Zagora staat een bord met de tekst ‘Tombouctou 52 jours’ (Timboektoe 52 dagen). Zolang duurde het ooit om van daaruit per kameel naar Timboektoe te reizen. We overnachten in Zagora in een prachtige kasbah.

 

Vandaag een prachtige route naar Merzouga. We passeren de plaatsjes Tazzarine, Alnif en Erfoud, de grootste oase aan de rand van de Sahara. Onderweg stop ...

Lees verder

Reageren