Mijn ontdekking van Taiwan

Het zou mijn eerste Azië ervaring worden. Ik had me goed voorbereid door me te verdiepen in reisverhalen en -films van andere reizigers. Zo hoopte ik dat ik niet voor gekke verrassingen zou komen te staan waar ik me vervolgens in Mandarijn uit zou moeten zien te werken.

Gelukkig hebben we Albert. Albert is onze gids. Hij zorgt er voor dat de groep reisprofessionals waar ik deel van uitmaak, het land op een zo efficiënt mogelijke manier te zien krijgt, om op die manier een compleet mogelijk beeld van zijn mooie ‘land’ te vormen. We doorkruizen het van noord naar zuid in zes dagen en laten daarbij de oostkust ongemoeid. We zien hoge torens, goed georganiseerde wegen, prachtig landschap, mensenmassa’s en veel tempels.

Na de eerste dagen in Taipei te zijn verbleven, stappen we op de hogesnelheidstrein. Door de perronwachter worden we keurig tussen de juiste lijntjes geplaatst om als de trein stipt op tijd arriveert, zonder problemen binnen één minuut op ons gereserveerde plekje neer te kunnen strijken.

We wandelen, varen en rijden. Alles onder toeziend oog van Albert die ons hier en daar van extra informatie voorziet. De natuur is werkelijk prachtig; van hoge bergen tot grote meren, van ruwe kliffen tot serene bossen. We reizen door tot in Taichung, de meest zuidelijke en oudste stad op het eiland. Tijdens de VOC-tijd hebben de Hollanders zich hier gevestigd. In het straatbeeld is dit nergens meer terug te zien, maar het leeft er wel en we worden dan ook zeer hartelijk ontvangen alvorens we terugreizen naar de hoofdstad.

De cultuur van Taiwan is – door haar bewogen geschiedenis – zeer verdeeld tussen traditioneel Chinees en Japans. Er zijn op het gehele eiland veel invloeden van beide landen te zien in zowel tempels, eten, gedrags- ...

Lees verder

Reageren