Mijn sprookje in India

Al jaren staat het op mijn bucketlist en nu het zover is, sta ik te springen van enthousiasme. Dat het vroeg is, maakt me niet uit. Ik ga vandaag de Taj Mahal bezoeken en dat vind ik gaaf. Het verhaal achter de bouw van de Taj Mahal vind ik net een sprookje en ik zal je vertellen waarom.

 

De keizer Sjahjahan liet uit liefde voor zijn vrouw de Taj Mahal bouwen. Toen zijn vrouw, Mumtaz Mahal op haar sterfbed lag na de geboorte van hun 15e kind, liet ze hem beloven het mooiste bouwwerk ooit voor haar te bouwen en dat deed hij. In 22 jaar werd dit marmeren bouwwerk in elkaar gezet door architecten vanuit de hele wereld. Alles in en rond de Taj Mahal staat lijnrecht met elkaar in verbinding. De tuinen, strak en groen om de Taj gelegen, het graf van Mumtaz precies in het midden en twee grote moskeën aan weerszijden van de Taj. Alles met zoveel perfectie gebouwd, dat moet wel echte liefde zijn geweest...

 

En nu sta ik hier, in een rij tussen nieuwsgierige Indiërs die net als ik willen genieten van het feit dat ze hier zijn. Ik loop daarom rustig door de eerste toegangspoort naar de daadwerkelijke ingang van de Taj en kijk met grote ogen naar alles om mee heen. De kleuren, de mensen en de verwachtingen, je kunt het bijna voelen. En dan ben ik er en zie ik het. Ik kan mijn ogen niet geloven, zo mooi! Ken je dat gevoel? Dat je al zo vaak iets op een foto hebt gezien, dat het bijna wel moet tegenvallen? Daar was ik erg bang voor, maar gelukkig is die angst in dit geval ongegrond. De groene tuinen, het water en dan dat witte, bijna blinkende gebouw. Ik word er stil van en ben me ervan bewust dat ik me in mijn eigen sprookje bevindt.


Taj Mahal, India rondreis india onderweg naar de taj mahal sprookjes india

Reageren