Mijn verjaardag vieren op grote diepte

Trap na trap daal ik af, er lijkt geen eind aan te komen. Met trillende bovenbenen kom ik eindelijk aan op het eerste level, 64 meter onder de grond! Overal waar ik kijk is het grijs, grijze wanden, grijze vloer, grijs plafond. Grijs? Zout is toch wit?? 

Ik ben vandaag jarig en ik bevind mij in de wereldberoemde Wieliczka zoutmijn, vlakbij Krakau. Ver weg van de zee, waar zout in het verleden veel waard was. De geschiedenis van deze mijn gaat terug tot de prehistorie, maar vanaf de 13e eeuw wordt hier zout gewonnen. Dit maakt het de oudste zoutmijn ter wereld. Hoewel er tegenwoordig geen zout meer wordt gewonnen uit deze mijn kun je deze als toerist wel bezoeken. 

Op het eerste level kom ik langs verschillende zalen met zoutsculpturen, grijs, uiteraard, en leer ik over het leven en werk in de mijn. Het was gevaarlijk werk, maar de mijnwerkers werden uitbetaald in....zout! Zoals gezegd was dat in die tijd veel geld waard. Omgerekend naar nu zou dit betekenen dat ze na drie maanden hard werken een nieuwe auto konden kopen. En na een jaar een mooi huis. Lang niet gek. 

Langzaam dalen we verder af. Op ruim 100 meter diepte ontvouwt zich niets minder dan een wonder. 20 Jaar hebben de religieuze mijnwerkers gewerkt aan de St. Kinga Kapel, de grootste ondergrondse kerk ter wereld! De hele kerk is gehouwen uit zout. De zaal, de vloer, de wanden inclusief de afbeeldingen van vele kunstwerken zoals het Laatste Avondmaal, het altaar, de beeltenissen en zelfs de kroonluchters zijn van zout! Ik kijk mijn ogen uit.....

We dalen nog steeds af, steeds dieper naar beneden. Aangekomen op 164 meter onder de grond heb ik zoutsculpturen, kapellen, kroonluchters en zoutmeren gezien. Uiteraard heb ik onderweg even getest of het wel echt zout is. Wat een bijzondere manier om mijn verjaardag te vieren!
Mijn cadeau? Ik hoef niet meer al die trappen omhoog, maar kan gewoon met de lift weer naar boven.
Lees verder


Reageren