Nepal, een land van uitersten

De eerste indruk die ik kreeg van Nepal:

  • Indrukwekkende natuur
  • Je vliegt over de Himalaya Nepal binnen
  • Veel drukte en beweging in het verkeer
  • Een kleurrijk land
  • Een ontzettend lieve bevolking

Het bergachtige Nepal ligt ingeklemd tussen China en India. Nepal was lange tijd van de buitenwereld afgesloten.Vanaf de openstelling in 1951 van haar grenzen, oefent Nepal een enorme aantrekkingskracht uit op bergbeklimmers en trekkers. Nepal is sinds 2008 een democratische federale Republiek Religie. Het hindoeïsme (80 %) en het boeddhisme (10%) zijn de voornaamste religies. Het land telt 28,9 miljoen inwoners. Men betaald met de Nepalese Roepie NSR. De officiële taal is Nepali maar ook andere talen en dialecten.

Nepal is ondanks de openstelling zo’n 60 jaar geleden nog steeds een middeleeuwse enclave, geïsoleerd door het Himalaya gebergte. Er zijn enorme landschappelijke verschillen. Tussen de hoogste bergen van de wereld liggen groende rijstvelden, schitterende valleien, prachtige en uitgestrekte bossen gescheiden door woeste rivieren. Dit gecombineerd met de golvende heuvels van Hill Country en de lager liggende tropische jungle, biedt Nepal een verscheidenheid aan landschappen die je bijna nergens ter wereld op zo’n relatief klein gebied tegen komt.

Kathmandu vond ik een boeiende, sfeervolle stad met talloze smalle straatjes, tempels en stoepa’s. Het hart van de stad is het Durbar-plein gesierd door het Hanuman Dhoka-paleis en vele prachtige tempels. Op de trappen van de Maju Dev-tempel kun je makkelijk enige uren doorbrengen met het aanschouwen van kleurrijke rituelen. Wanneer je het Kumari Bahal-huis vereert met een bezoek, vang je met veel geluk een glimp op van deze levende godin. De enige levende Godin op de hele wereld!

Net buiten de stad liggen de stoepa’s Bodnath en Swayam ...

Lees verder

Reageren