Ontmoeting met de Iban-stam

Kuching is de hoofdstad van de provincie Sarawak op Borneo, een stad met veel historische gebouwen en diverse tempels en moskeëen. Borneo staat natuurlijk bekend om de prachtige natuur, maar ook om de diversiteit van inwoners.

 

Vandaag vertrek ik vanuit Kuching naar Batang Ai, gelegen aan het gelijknamige meer. Na een lange rit komen we aan bij de haven. Ik stap uit en neem vervolgens plaats in de ferry die me naar het idyllisch gelegen Aiman Batang Ai Resort brengt.

 

Na een korte vaartocht doemt het resort op aan de overkant van het meer. Dit resort ademt rust uit, het is gebouwd in de typische longhouse stijl en bevindt zich aan de oever van het meer middenin de natuur.

 

De volgende ochtend ben ik op tijd wakker en geniet ik van de opkomende zon en het prachtige uitzicht over het meer. Ik hoor allerlei geluiden van diverse vogelsoorten en de eekhoorns klimmen in de bomen die rond het resort staan.

 

Vandaag ga ik in een typische longboat, die net boven het water uitkomt dieper de jungle in. We varen met een behoorlijke snelheid het meer over om te verdwijnen tussen het groen. Wat een schitterende natuur!

 

Aangekomen bij onze eindbestemming maak ik kennis met de Iban-stam die in longhouses wonen. Ik wordt uitgenodigd om hun woning te bekijken, drink samen met de chief de eigengestookte rijstwijn en zie hoe onze lunch klaar gemaakt wordt. Op blote voeten verken ik de longhouse en geniet van de traditionele dansen van de Iban stam.

 

Het is mogelijk om een nacht te blijven slapen bij de Iban stam. Echt een aanrader, want dit volk is mega gastvrij en het leefgebeid van de Iban-stam is een waar paradijs!


Batang Ai, boottocht Iban-stam rondreis maleisie batang ai, iban-stam

Reageren