Op visite bij de Maasai

Ik verblijf een paar dagen in een tentenkamp middenin een stuk niemandsland. De tien tenten liggen verspreid in een uitgestrekt landschap en bieden een waanzinnig mooi uitzicht op de Ngorongoro highlands. Je vindt hier geen leeuwen, luipaarden of olifanten, maar wel zebra's en giraffen, die vaak dicht bij het kamp komen. En 's nachts werd ik wakker van het gesnuffel van de jakhalzen rond mijn tent en het gejank van de hyena's. Het tentenkamp ligt op een unieke locatie vlakbij Lake Natron wat bekend staat om zijn grootste flamingo populatie van Afrika.

 

Vandaag ben ik met een klein gezelschap onderweg naar een Maasai dorp om kennis te maken met deze bijzondere stam van Tanzania. Zodra we het dorp binnenrijden, komen er tientallen kinderen enthousiast naar de auto rennen om ons te verwelkomen. Er staat een meisje van een jaar of 9 a 10 aan mijn kant van de auto en ze zwaait naar me. Ik lach naar haar en stap uit en ze komt gelijk naar me toe, pakt mijn hand en geeft me een knuffel. Ik ben een beetje overdonderd, zo schattig hoe ze reageert. Ze laat mijn hand niet meer los en wil me gelijk van alles laten zien. Ze wordt echter tegengehouden door haar vader, die het stamhoofd blijkt te zijn en ze druipt een beetje teleurgesteld af, maar ik geef haar een dikke knipoog en dan lacht ze weer.

 

We krijgen eerst een kleine rondleiding door het dorp en maken kennis met de andere Maasai mensen. Heel bijzonder is dat we het huis(je) van het stamhoofd van binnen mogen zien. We zitten met ca 5 personen binnen inclusief een tolk die ons verteld hoe de rangschikking is binnen een gezin. De vader slaapt alleen in een nis en de moeder slaapt met alle kinderen in een apart gedeelte. En verder leven ze vooral buiten.

 

De huisjes worden gemaakt van takken en koeienpoep wordt gebruikt als cement en verrassend is dat het vooral door de vrouwen gemaakt wordt en niet de mannen binnen het dorp. I ...

Lees verder

Reageren