Op zoek naar Orang-Oetang in Sarawak

Vandaag is het zover! De eerste échte dag van mijn reis door de provincie Sarawak op Borneo, en vandaag meteen het hoogtepunt van deze reis voor mij. Tenminste... als ik geluk heb!

 

Na aankomst bij het rehabilitatie-park voor Orang-Oetangs worden we met kleine busjes naar de ingang gebracht. Ik mag met het tweede busje mee en we lopen daarna verder de jungle in. Ik zie planten en bomen die ik nooit eerder gezien heb en allerlei vreemde beestjes. Het is een bijzondere ervaring, maar eigenlijk komen we daar niet voor. Daarom loop ik enigszins snel door naar de plek waar het eten wordt neergelegd. Helaas zijn we net te laat... Ik zie alleen nog de lange armen en wat rode haren, het topje van de boom in verdwijnen.

 

Nog even wachten, wie weet komt hij terug... Helaas gebeurt er niets meer en lopen we teleurgesteld weer terug naar de plek waar het minibusje ons heeft afgezet. De natuur is prachtig, maar toch is het erg jammer dat we de Orang-Oetangs hebben gemist.

 

Opeens valt er van alles uit de lucht en beginnen de bomen te kraken en te bewegen en dan is hij daar opeens. Een grote mannetjes Orang-Oetangs. Achteloos gooit hij een half opgegeten kokosnoot naar beneden. We volgen hem zo stil mogelijk. Hij gaat terug naar de plek waar het eten voor hem klaar ligt.

 

We aanschouwen zijn rituelen een tijdje. Wat een imposante beesten zijn dit, ik kan er eigenlijk wel uren naar kijken. Helaas moeten wij na een half uurtje weer vertrekken want het park sluit zijn deuren om 10.00 uur zodat de apen rustig kunnen genieten van hun maaltijd en eigen terratorium.


orang oetang, maleisie orang-oetang trekking, jungle orang-oetang, jungle, maleisie jungle tocht, maleisie

Reageren