Op zoek naar de Trulli

Tijdens een rondreis in Puglia, Zuid-Italië is Alberobello echt een must see.  Ook ik had het met grote rode letters in mijn geplande reisschema gezet. Dus toen ik aankwam in dit sprookjesachtige stadje en voor de auto een parkeerplekje had gevonden, ging ik op zoek naar die leuke witte ronde huisjes die overal te vinden zouden zijn: de Trulli

Een trullo (meervoud trulli) is een bouwwerk dat met name in Alberobello te vinden is. Ze zijn rond het jaar 1500 ontstaan. Men zegt dat de bewoners van de trulli de huizen zonder cement bouwden, omdat ze ook weer snel af te kunnen breken.  Dat was handig, want dan hoefde er minder belasting te worden betaald.
 

Het was er rustig, leuke straatjes, en inderdaad regelmatig een Trullo. Maar toch....... overweldigend is het niet. Op een bordje werd aangegeven waar de Trullo Sovrano te vinden was. Dit had ik gelezen: de enige trulli met twee verdiepingen. De moeite waard om even te bezoeken.  Ik werd heel vriendelijk ontvangen en voor een klein bedrag mocht ik binnen rondkijken. Ingericht zoals vroeger en heel leuk om te zien.  

Toen ik wegging en een plattegrondje bekeek, liet die aardige meneer bij de deur mij zien waar we waren in het oude centrum en wat er nog meer te zien was......
 

Gevonden
Op het plattegrondje stonden aan de ander kant van het centrum allemaal rode puntjes: Trulli! Dit was dus nog niet alles, er zijn er echt heel veel.  De straat uitlopen en dan kom je er vanzelf. Dus vol verwachting en iets sneller lopend ging ik op pad. Nu ja, een héél klein beetje sneller want ook eind mei is het al behoorlijk warm midden op de dag en blijven de Italianen niet voor niets binnen.  Maar ja, je bent toerist en wilt zo veel mogelijk zien, die zweerdruppels nemen we dan maar voor lief.

En ja hoor, dan zie ik ze. Vanaf een hoger gelegen punt kijk ik neer op een pittoresk plaatje me ...

Lees verder

Reageren