Opnieuw leven in Macedonië

Macedonië; een oude topbestemming waar weer nieuw leven in geblazen is. Hoewel er in Macedonië nooit is gevochten bleven de toeristen weg door de Joegoslavië oorlog. Sinds 2012 wordt Ohrid weer vanuit Nederland en België direct met charters aangevlogen. Veel toeristen uit andere landen zie je er nog niet.
De hotels hebben een grondige renovatie ondergaan zodat deze aan de wensen van de moderne tijd voldoen. Dat gaat goed op voor de bedden en inrichting maar de kamers en vooral de badkamers zijn nog erg klein.


Enkele positieve uitschieters: Hotel Bellevue, Hotel Granit en Hotel Aleksandar Villa. De eerste twee direct aan het meer en op zo’n 5km van het centrum van Ohrid. De laatste dichter bij het centrum (ca. 2km) aan een vrij drukke weg en niet aan het meer maar zeker het meest luxe en moderne hotel van de hele streek, met maar twaalf kamers. Er wordt gewerkt aan uitbreiding van Aleksandar Villa met nog eens twaalf kamers op aangrenzend stuk land. Een huurauto is aan te raden.


Ohrid is een middeleeuws stadje gelegen aan de noordelijke oever van het meer en heeft een luchthaven op ca. 10km van de stad. Het oude centrum is leuk met nauwe straatjes, cafeetjes, winkeltjes, restaurantjes en terrassen en een bezoek (met gids) meer dan waard. Door het ontbreken van drommen toeristen zijn ook de winkels nog redelijk authentiek. Een erg trendy club is de Cuba Libre op ca. 1,5 km van het centrum en met terrassen aan het water.
Het meer van Ohrid wordt gevoed door bronnen die te bezoeken zijn nabij Sveti Naum, aan de zuid oever van het meer. Er zijn roeibootjes (met roeier) die over de bronnen varen, een spectaculair gezicht. Daarnaast is Sveti Naum een eeuwenoud klooster dat te bezoeken is. Aan te bevelen leuke, rustige  excursie is met een boot vanuit Ohrid naar Sveti Naum voor een bezoek aan klooster en bronnen. Het water uit de bronnen is zomer en winter ca. 11 graden, dit is ook ...

Lees verder

Reageren