Port proeven in Lissabon

Hijgend en steunend sta ik boven. Ik hoor mezelf nog zeggen: "zullen we met de lift?", maar nee, manlief wil graag in een harde draf naar boven.

 

We zijn in Lissabon, een stad vol heuvels, kleine steile straatjes en prachtige vergezichten. Na een lange dag slenteren door de stad, zijn we op weg naar porthuis: Solar do vinho do Porto. In dit oude porthuis kun je wel meer dan 200 soorten port proeven. Schijnt. Dat willen we zien!

 

Vanaf het grote plein restauradores kijken we naar waar we volgens een vriendelijke Portugees heen moeten. Omhoog dus. Er zijn op deze steile heuvels speciale 'elevadores', oftewel liften, in de vorm van een kleine tram waar je als local en als toerist gebruik van kunt maken. Wij besluiten dus te gaan lopen en onze kuitspieren te testen.

 

Eenmaal boven is het uitzicht over de stad prachtig. Geel verlichte kerken en het bekende Christus beeld torenen boven de stad uit. We zoeken de ingang van het porthuis en eenmaal binnen is het even omschakelen. Het is er doodstil. Oude Portugese mannetjes brengen de port bij de gasten en het oogt stoffig. Als we eenmaal zitten, vertelt één van de oude mannen ons fluisterend dat we gewoon moeten gaan zitten en lekker moeten genieten. Dat kunnen we!

We kijken om ons heen naar de honderden, misschien wel duizenden, lege portflessen als we de kaart krijgen aangereikt.

 

Twee uur later en best veel portjes verder, lopen we rozig weer naar buiten.

 

Ik kan dit verrassend leuke porthuis aan iedereen aanraden, even onthaasten in de drukke stad met

een heerlijk portje erbij. Saúde!


uitzicht over lissabon port proeverij portugal, lissabon, stedentrip port proeven in lissabon

Reacties

Sicco Polders

Leer Nederlands. Groet Sicco

Reageren