Reizen met de trein in Japan

Het is vroeg in de ochtend en een wirwar van informatie hier op treinstation Tokyo, al die borden met routes en tijden. En dan de grote hoeveelheid mensen, een drukte van jewelste. Ik ben op zoek naar de trein richting Hakone, een natuurgebied met warmwaterbronnen (onsen), meren en de Mysterieuze Mount Fuji. Turend naar de borden zie ik naast de Japanse tekens ook informatie in het Engels voorbij komen. Ik herken hier en daar wel iets maar het blijft verwarrend waar ik precies moet zijn. En blijkbaar is de verwarring van mijn gezicht af te lezen want ik word al snel aangesproken door een Japanse meneer. In gebrekkig Engels vraagt hij mij of hij kan helpen en met wat handen en voetenwerk kom ik erachter op welk perron ik moet zijn. Ik ben pas één dag in Japan en de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de mensen valt mij nu al positief op.
 

Op het perron aangekomen zie ik diverse lijnen en nummers staan. Wat zou dat betekenen? Na wat om mij heen gekeken te hebben zie ik iedereen keurig tussen de lijnen achter elkaar staan. Waar ik mij net nog in een mierennest bevond is het nu een overzichtelijk geheel. Ik ga netjes in de rij staan en na een paar minuten wachten komt de trein stipt op tijd binnenrijden. Treinvertraging in Japan komt vrijwel niet voor, heel fijn! Ik zie nu ook gelijk waarom er op de stations gebruik wordt gemaakt van de lijnen. De mensen die uitstappen hebben alle ruimte waardoor dringen niet voorkomt.  Een simpel maar doeltreffend systeem.
 

In de trein geniet ik van de rust en het prachtige uitzicht. Het is eind november en het landschap kleurt donkergroen, goudgeel en dieprood. En met een volop schijnende zon kan ik mij geen beter begin van de dag wensen. Dan komt een medewerker van de trein onze wagon binnenlopen en zegt iets in het Japans. Hij kijkt en spreekt met veel trots en maakt een gebaar naar buiten. Hij wijst niet, want dat wordt in Japan als onbeleefd gezien, maar ma ...

Lees verder

Reageren