Sharkcage Diving in Gansbaai

Er zijn al drie weken geen haaien gesignaleerd in de baai van Gaansbaai. De excursie  “duiken met haaien” zal waarschijnlijk niet doorgaan. Ik merk dat ik dat helemaal niet zo erg vind. Ik vind het stiekem best spannend. Een dag voor de geplande excursie krijgen we te horen dat er 1 haai in de baai gezien is en dat de excursie gewoon doorgaat als wij dat nog willen. Ja natuurlijk zeggen de meeste van onze groep.

 

Daar zit ik dan aan boord van het schip waarmee ik hopelijk een witte haai ga zien. Nu ik er eenmaal ben wil ik de haai natuurlijk wel zien. Er wordt ons verteld dat Gansbaai de beste locatie op aarde is om te duiken met haaien omdat ze hier het dichtst bij de kust komen. We varen zo’n 30 minuten en het anker wordt uitgegooid.

 

We zijn niet alleen merk ik aan de 5 andere schepen die verderop liggen. Ik hijs me in mijn aangemeten duikpak en voel me niet comfortabel. Ik besluit om het pak pas aan te trekken als er daadwerkelijk een haai is. Het kan namelijk nog best lang duren voordat hij zich laat zien en succes is niet verzekerd.

 

Er worden allerlei voorbereidingen getroffen. De kooi waar zo’n 10 man in kan wordt te water gelaten en aan de boot vastgemaakt met kettingen. Een soort van vissoep en stukken vis worden overboord gegooid om de haai te lokken. Dan begint het wachten. We dobberen zo’n drie uur op zee en hebben nog steeds geen haai gezien. Een aantal van ons gaan gewoon met pak de kooi in om te voelen hoe het zou zijn als er een haai zou rondzwemmen. Je moet toch wat terwijl je wacht. Ik hoor de bemanning ook duidelijk teleurgesteld tegen elkaar zeggen dat ze nog een kwartier wachten en daarna terugkeren.
 

Nog geen 30 seconden daarna roept een bemanningslid WHITE SHARK! WHITE SHARK! Dan gaat alles opeens heel snel…mensen springen de kooi in. Vissenkoppen vastgebonden aan een touw worden in het water gegooi ...

Lees verder

Reageren