Sovjet verleden in Riga

“The Cornerhouse” in Riga. Ik was er al een paar keer langs gelopen. Een mooi gebouw op de hoek van een straat in zacht blauw en wit geschilderd. In Riga niets bijzonders zo'n gebouw, dus ik gaf er niet zo veel aandacht aan. Tot de gids van onze fietstour vertelde dat dit het KGB museum is!

 

Leven in angst

The Cornerhouse.... deze naam joeg veel Letten zeer veel angst aan. Als je daar mee naar toe genomen werd kon je er bijna vanuit gaan dat je er niet meer uit zou komen. Omdat dit zo'n groot onderdeel van de geschiedenis van Letland uitmaakt besloot ik hier dan ook een kijkje te gaan nemen. Onder leiding van een jonge gids mochten we bijna het hele gebouw bezoeken, inclusief de cellen waar (meestal onschuldige) Letten door de geheime dienst van de Sovjet Unie vastgehouden werden onder de meest verschrikkelijke omstandigheden! Vooral tijdens “de Grote Terreur” die van 1936 tot 1938 duurde waren de cellen overvol.

 

Van gevangenis tot museum

Eerst kregen we de ondervragingskamer te zien. Zelfs nu nog voel ik de bedrukte sfeer.

In dit hok zonder ramen, maar met mèt een spiegel, werd je “ondervraagd” over je midsdaden tegen de regering. Als je volhield onschuldig te zijn werd je zo hardhandig aangepakt dat je vanzelf wel bekende. Als je je verzette tegen de ondervrager kwamen van achter de spiegel een aantal potige KGB agenten tevoorschijn om je zo snel mogelijk het zwijgen op te leggen. In de gangen lag een hoogpolig rood tapijt. Zo hoorden de gevangen de bewakers niet aankomen, maar vooral: zo viel het bloed dat hier rijkelijk  vloeide niet zo op.

 

In de cellen brandde dag en nacht een fel licht en werd de temperatuur hoog gehouden. In een hoek stond een emmer om je behoefte te doen. En om dan met twintig man of meer in één cel te verblijven.... Je hebt nie ...

Lees verder

Reageren