Sprookjesachtig & hip Ljubljana

Na een 10 uur durende treinrit vanaf Belgrado komen we eindelijk aan in Ljubljana….. Het uitspreken van de naam is al een uitdaging op zich.  Er overvalt ons een nieuwsgierigheid over de sfeer. Dat is het mooie aan reizen naar een onbekende bestemming en we laten ons graag verrassen.
 

Ons verblijf blijkt op loopafstand van het treinstation en we rollen we met onze handbagage koffer over de straten op weg naar ons bijzondere verblijf in een gevangenis omgebouwd tot hostel.  

Volgens de Lonely Planet is dit het beste hostel ter wereld. Waar je ook over Ljubljana leest, elke keer wordt dit bijzondere hostel genoemd als slaapplek. Het is al donker als we bij het hostel aankomen. Er hangt een kunstzinnige sfeer, terwijl Ljubljana juist een sprookjesachtige sfeer schijnt te hebben. Je ziet duidelijk dat het een gevangenis is geweest met zware deuren, betonnen gangen en de kamers hebben de oude traliedeuren nog. We zitten in cel 11 met een benedenbed en een bovenbed, wat voor hilariteit zorgt als we het smalle trappetje zien waarmee je in het bovenbed moet klimmen. Je kunt je meteen voorstellen dat hier gevangenen hebben gezeten en dat maakt dit verblijf soms wat behelpen, maar wel heel bijzonder.

 

De volgende dag hebben we een fietstour. In Ljubljana kun je bijna alles lopen of fietsen. Braaf lopen we naar het plein bij het standbeeld waar we onze gids zullen ontmoeten. Verderop is een ceremonie bezig wat lijkt op een herdenking. We vragen ons vanalles af. Gelukkig dat je in Ljubljana makkelijk de fiets kunt pakken. Delen zijn autovrij en groen. Oja….het is voornamelijk klein stukje fietsen en stilstaan, dus maak je niet druk om etappes of Amsterdamse praktijken. De binnenstad van Ljubljana is zo sfeervol en sprookjesachtig en al fietsend ontdekken we de stad.

We horen over de architect Jože Plečnik, die invloed heeft gehad op bijna elk gebouw in Ljubljana. Overal in Lju ...

Lees verder

Reageren