Stokstaartjes Safari

Het is vijf uur in de ochtend en de wekker gaat! Vandaag staat de stokstaartjes safari op het programma en hopelijk gaan we zo ook echt zien vandaag. Succes is niet verzekerd.

 

Onze safari wordt georganiseerd door Buffelsdrift Game Lodge in Oudshoorn. Alleen deze lodge is al een bezienswaardigheid, wat een prachtige locatie. Tijdens zonsopkomst rond 6 uur drinken we koffie/ thee op de veranda van de lodge en kijken uit op het meer van de lodge. In het meer zou een nijlpaard zwemmen. Ik kijk of ik hem zie, maar helaas. Er vliegen veel vogels rond en in de verte zien we een kudde gnoes. Er komen een aantal olifanten langs de waterkant lopen in de richting van de lodge. De kleuren van de lucht veranderen steeds van kleur naarmate de zon opkomt. Het is hier werkelijk prachtig.

 

In het Afrikaans en het Engels worden stokstaartjes "meerkat" genoemd. Stokstaartjes leven in zuidelijk Afrika, vooral op droge open vlakten. Ze leven in groepen van maximaal dertig dieren.

Stokstaartjes leven in een hierarchie, elk individu in hun groep heeft een afzonderlijke taak.

De holen van grondeekhoorns lijken de geschikte plaats om te verblijven. De gangen bouwen ze uit tot ze een oppervlakte van 15 km omvatten.

 

Om 7 uur staat de superjeep voor ons klaar. De jeep is zo groot dat we er door middel van een verhoging in moeten stappen. We gaan het park in en rijden zo’n minuut of tien. Het park is vrij dor en kaal de wegen onverhard. Tijdens de rit ben je voortdurend op zoek naar het eerste stokstaartje. Best spannend dit. En ja hoor daar zien we er 1. Ze hebben een hol onder een boom en er is er al 1 uit gekomen, de zogenaamde wachter, om polshoogte te nemen. Is de kust veilig voor de rest. De stokstaartjes komen 1 voor 1 naar buiten en laten zich opwarmen door de zon. Zodra ze voldoende opgewarmd zijn beginnen ze aan de dagelijkse werkzaamheden. Graven en eten zoeken. Wat ...

Lees verder

Reageren