Taggen

Na een 10 uur durende treinrit vanaf Belgrado komen we eindelijk aan in Ljubljana….. Het uitspreken van de naam is al een uitdaging op zich. Er overvalt ons een nieuwsgierigheid over de sfeer. Dat is het mooie aan reizen naar een onbekende bestemming en we laten ons graag verrassen.

Ons verblijf blijkt op loopafstand van het treinstation en we rollen met onze handbagage koffer over de straten op weg naar ons bijzondere verblijf: een gevangenis omgebouwd tot hostel. Volgens de Lonely Planet is dit het beste hostel ter wereld en internationaal erg bekend. Waar je ook over Ljubljana leest, elke keer wordt dit bijzondere hostel genoemd als slaapplek. Het is al donker als we bij het hostel aankomen. Je ziet duidelijk dat het een gevangenis is geweest met zware deuren, betonnen gangen en de kamers hebben de oude traliedeuren nog. We zitten in cel 11 met een benedenbed en een bovenbed, wat voor hilariteit zorgt als we het smalle trappetje zien waarmee je in het bovenbed moet klimmen. Je kunt je meteen voorstellen dat hier gevangenen hebben gezeten en dat maakt dit verblijf soms wat behelpen, maar wel heel bijzonder.
 

Er hangt een kunstzinnige sfeer, terwijl Ljubljana juist een sprookjesachtige sfeer schijnt te hebben. De volgende dag hebben we een fietstour die eindigt in de wijk van ons hostel. Nu snappen we het! Waar Ljubjana de klassieke sporen van architect Jože Plečnik uitademt zitten wij in Metelkova. Metelkova is een wijk op zich, ooit was het een militaire kazerne, nu is het een kunstenaarsgemeenschap. Metelkova is oorspronkelijk gebouwd in 1911 door het Oostenrijks-Hongaarse Leger. De plaats bestond uit zeven barakken op iets meer dan drie hectare grond. Het leger gebruikte de ommuurde wijk tot 1991, toen werd Slovenië afhankelijk van Joegoslavië.

Het is er dag en nacht verschil. Letterlijk en figuurlijk. Metelkova leeft 's avonds, je ziet en hoort overal mensen chillen. ...

Lees verder

Reageren