Tallinn, een eeuwenoude stad

Tallinn is een eeuwenoude stad met een ommuurd stadscentrum waarin de geschiedenis duidelijk voelbaar is. Vrolijk gekleurde pakhuizen omsluiten de Raekoja Plats - het centrale marktplein - en maken het gemakkelijk om een verbeelding te maken van de stad in de Gouden Eeuw dat destijds als handelscentrum door scheepvaart in verbinding stond met steden als Brugge en Amsterdam.

Ook de bestrating is nog uit die tijd. Je loopt dus letterlijk over het verleden. Hier hebben mensen gelopen die thuis kwamen van helse vaartochten of leden aan de pest...! Een hele aparte gewaarwording als je je dat realiseert.

 

Buiten de stadsmuur die nog vrijwel geheel in tact is, is het Sovjet verleden zichtbaar. Grijze uit de grond gestampte betonnen gebouwen versoberen het stadsbeeld hier. Het befaamde Viru Hotel net buiten de Viru-poort, bevat nog altijd een verborgen 23ste verdieping vanuit waar de KGB ten tijde van het Sovjetbewind Westerse toeristen afluisterde door asbakken met microfoontjes en misleidende schilderijen met gaatjes in het hotel te plaatsen. Erg merkwaardig dat dit er nog geen 30 jaar geleden nog zo kneuterig aan toe ging.

 

Jonge artistieke Tallinners doen tegenwoordig een leuke poging de in verval geraakte stadsdelen nieuw leven in te blazen. Zo is een oude gevangenis aan de rand van de baai een hippe plek met Estonian design en gezellige dansfeesten. Desalniettemin trekken veel jonge Esten het land uit om hun ambities na te jagen en de kans op betere arbeidsomstandigheden te vergroten.

 

Natuurlijk doet ook Tallinn haar Russische invloeden op het gebied van klassieke muziek eer aan. Dit wordt duidelijk in de theaters van de stad. Er is keuze genoeg! Opera, ballet en klassieke concerten zijn allen goed betaalbaar in vergelijking met de Nederlandse varianten. Tallinn herbergt een grote verscheidenheid aan goede restaurants en leuke bars. ’s Avonds is het er gezellig en le ...

Lees verder

Reageren