Wat te doen in Bagan in Myanmar

Myanmar, ik ben er al een tijdje en heb de meest bekende tempels en bezienswaardigheden gezien. Daarom ga ik vandaag iets totaal anders doen. Ik reis af naar een klein dorpje in de omgeving van Bagan.

 

Platteland van Bagan

Ik stap uit de auto en zie het meteen, hier heeft de tijd stil gestaan. Een lokale boer loopt mij voorbij met zijn ossen, waarschijnlijk onderweg naar de rijstvelden. Snel pak ik mijn camera, de ossen kijken niet op of om en ik kan dit mooie moment gelukkig nog snel vastleggen. Nadat de boer voorbij is loop ik een stukje door de straat en dan gebaard een vriendelijke vrouw mij en vraagt of ik haar huisje wil zien.

Natuurlijk wil ik dat! Ze spreekt geen Engels en neemt me aan mijn hand mee.  Het huis is meer een met riet bedekte hut. Ik kan mezelf maar moeilijk voorstellen dat hier met een heel gezin in wordt geleefd. Ik loop naar binnen en zie een groepje monniken in de hoek zitten. Na een kort gesprekje met één van de monniken blijkt dat ik net op tijd ben voor een heel bijzonder ritueel.

 

Dagelijks ritueel van de monniken

Iedere ochtend lopen de monniken door het dorp en verzamelen zij eten. Dit nemen zij dan, allen in een eigen kommetje, mee naar het klooster. Iedere bewoner van het dorp maakt iets lekkers voor de jonge mannen klaar en het ruikt echt heerlijk. De ene buurvrouw heeft rijst gemaakt en de volgende buurvrouw maakt de curry. Hoe bijzonder dat ik dit vandaag mee mag maken!
 

Traditionele make-up

Ik bedank de lieve gastvrouw en wandel verder door het dorp. Daar kom ik een groepje vrouwen tegen met een soort gele schmink op hun gezicht. Nieuw ...

Lees verder

Reageren