Wereldstad in de woestijn

Ik sta oog in oog met een indrukwekkend bouwwerk en één van de trekpleisters van Abu Dhabi, de Sjeik Zayed-Moskee. Hij ziet eruit uit als een plaatje uit een prentenboek. Bijna volledig gemaakt van wit marmer voorzien van 82 koepels en 4 minaretten. Voordat ik naar binnen ga, moet ik ervoor  zorgen dat ik mijn armen, enkels en hoofd bedek. Om de moskee te bezoeken gelden er voor vrouwen nu eenmaal bepaalde kledingeisen. Gelukkig kun je aan de deur een 'Abaya', een lange zwarte jurk met hoofddoek lenen voor het geval je geen gepaste kleding mee hebt. Eenmaal binnen loop ik over het grootste tapijt ter wereld met een oppervlakte van maar liefst 5627 vierkante meter en aan het plafond hangt 's werelds grootste kroonluchter (15 meter hoog en een diameter van 10 meter) met miljoenen kristallen.


Na al deze pracht en praal te hebben aanschouwd, loop ik naar buiten en zet snel mijn zonnebril op.
Ik sta recht tegenover vijf wolkenkrabbers welke het felle zonlicht reflecteren in mijn ogen. De torens komen mij bekend voor van de film The Fast & the Furious, waarin de hoofdrolspeler in zijn auto van toren naar toren vliegt. Aangekomen op de 74ste verdieping van toren 2, bekijk ik het uitzicht over de stad. Een mooie plek om alle indrukken op me in te laten werken!


Dit zijn twee superlatieven waar ik mee te maken krijg tijdens een bezoek aan Abu Dhabi, dit te weten dat het zestig jaar geleden nog een woestijnnederzetting was en nu een van de rijkste steden ter wereld.
Abu Dhabi wordt gezien als het kleine broertje van Dubai, maar dan minder hectisch en flitsend.  
Je kunt er genieten van de zon en de prachtige stranden, maar ook is de Arabische cultuur nog goed merkbaar. Binnenkort kunnen ook musea liefhebbers hier goed terecht, want het grootste Guggenheim museum ter wereld wordt geopend en een dependance van het Louvre!

Bent u nieuwsgierig geworden naar deze afwis ...

Lees verder

Reageren