Zagreb en Dubrovnik

Na een vlucht van ruim twee uurtjes landen we in een regenachtig Zagreb. Er was een stille hoop dat het landklimaat van Zagreb niet zo onverbiddelijk zou zijn als het is, maar helaas… Naast de neerslag is ook de temperatuur hetzelfde als in onze Hollandse herfst, maar zomers kan het er lekker warm zijn.

 

De weg van de luchthaven naar ons hotel is opvallend goed, compleet met net wegdek en keurige bewegwijzering. We maken in het hotel direct kennis met de lokale keuken, vooraf pompoensoep, als hoofd stoofvlees met polenta en een groot stuk chocoladetaart na. Je kunt aan de zware kost al merken dat het flink koud kan worden in de winter.

En niets is minder waar blijkt tijdens de stadstour. Onze Vlaamssprekende Kroaatse gids vertelt ons dat het in de winter wel tot 20 graden kan vriezen, waarbij er soms wel meer dan een meter sneeuw ligt. Zagreb is echt een leuke zomerbestemming, concludeer ik.

 

Het oude centrum van Zagreb is erg mooi! Kleine straatjes, verborgen hoekjes, oude huisjes, maar ook statige (Weens aandoende) gebouwen zoals het centraal gelegen station, de kerken, oude hotels en de diverse theaters. Onze gids neemt ons mee naar een plek waar voor het eerst openbaar vervoer in werking werd gesteld. Een oude blauwe kettingkar staat klaar om ons 30 meter hoger te brengen. In de tijd van aanleg absoluut een vernuftig systeem om men te behoeden van de ca. 100 treden die langs de flanken van het karretje lopen.

Het stadsgedeelte boven dateert van de Middeleeuwen, hier bevindt zich onder andere de Lotščrak Toren waar al sinds jaar en dag - dagelijks om 12 uur - een kanonschot wordt gelost om de onafhankelijkheid van de Hongaarse Koning te vieren. Dit gedeelte van de stad wordt nog verlicht door gaslantaarns die met de hand worden aangestoken. Opvallend is hier het Museum of Broken Relationships dat in de museumshop T-shirts en mokken aanbied met teksten als: ‘Lees verder


Reacties

Jos Riteco

Ik ben al een lang tijd geintresserd in een reis naar kroatie. Ik zou graag meer informatie willen hebben over de mogelijkheden .

Reageren