Zeus, Hadrianus, Hephaestus in Athene

Athene, de bakermat van de westerse beschaving, eigenlijk had ik nooit echt een beeld bij deze stad, natuurlijk, de Akropolis, maar verder? Dus toen er een studiereis kwam naar deze stad greep ik deze kans met beide handen aan!

 

De stad is binnen 200 jaar uitgegroeid van een kleine stad met nog geen 4,000 inwoners tot een wereldstad met ongeveer 5 miljoen inwoners. Daardoor zijn er veel gebouwen uit de grond gestampt en is het niet bepaald een mooie stad. Maar wel een stad met heel veel historie, veel overblijfselen uit de oudheid en prachtige musea.

 

De bekendste attractie van Athene is ongetwijfeld de Akropolis. Gelegen op een rots en rond de 5e eeuw voor Christus gebouwd bieden deze marmeren tempels nog steeds een bijzondere aanblik. Bijna overal in Athene te zien, maar het meeste indruk maken de tempels toch tijdens een bezoek. De meeste tempels zijn gebouwd ter ere van de godin Athene, beschermheilige van de stad, en zijn voorzien van schitterende beelden van de goden. Het meest indrukwekkende bouwwerk is het Parthenon, geheel omgeven door zuilen en zo gebouwd dat het perfect recht lijkt.

 

Er zijn verschillende wijken, elk met zijn eigen charme. Zo is er de middeleeuwse wijk Pláka, gelegen onder de Akropolis, met kronkelige stegen, veel restaurants, terrasjes en winkeltjes. Toeristisch, maar heel gezellig. Verder liggen hier onder andere de overblijfselen van het Romeins Forum en de Tempel van de Olympische Zeus. Verder is het Nieuw Akropolismuseum een aanrader voor iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Akropolis.

 

In de wijk Monastiráki wordt op zondag de kleurrijke vlooienmarkt gehouden, overvol met antiek, kitsch en veel rommel. Maar ook kleine straatjes gevuld met restaurants en terrasjes en toeristenwinkeltjes. De grote winkelstraat van Athene, Ermou, grenst aan deze wijk. Hier vind je de grote warenhuizen en w ...

Lees verder

Reageren