Service en Vragen

Algemeen

Boek een reis

Vliegen en luchtvaart

Betalen

Reispapieren

Verzekeringen

Gezond op reis

Wijzigen of annuleren

Voorwaarden

Privacy

Cookiebeleid

Overige

Overige

Op de telefoonrekening besparen tijdens de reis

Het kan zomaar gebeuren dat je tijdens een reis bijvoorbeeld even iets snel op Facebook plaatst en je onaangenaam verrast wordt als je thuiskomt door een  torenhoge telefoonrekening. Ook als je de dataroaming dagelijks slechts een minuutje aanzet gaan de MB’s stromen en is de datalimiet toch in no-time bereikt. Gevolg een rekening voor slechts twee minuutjes Facebook van bijvoorbeeld € 50. Wat blijkt dan achteraf? Op de telefoon stond de optie ‘automatische back-up’ nog ingeschakeld. Om je te behoeden voor dergelijke onaangename verrassingen de volgende checklist.

 

Reis je binnen of buiten de EU?

Binnen de EU vallen de roamingkosten nog mee. Sinds juli 2014 betaal je per MB maximaal € 0,24. Vanaf half december 2015 zullen de roamingkosten helemaal zijn verdwenen en kun je binnen de EU tegen dezelfde kosten als thuis gebruik maken van je mobiele telefoon.

Buiten de EU zijn en blijven de kosten per MB nog steeds erg hoog. Een datalimiet van € 60,50 is er gelukkig nu wel al. Als je die limiet hebt bereikt stuurt de provider je een tekstberichtje en kun je niet meer internetten. Zonder die maatregel had de rekening dus veel hoger kunnen oplopen.

Er zijn al dag-, week- en maandtegoeden beschikbaar en kun je bundels tot wel 500 MB kopen die ook internationaal zijn te gebruiken. Check dus of de provider wel bij jouw reisgedrag en telefoongebruik past.

 

Zet de MB-vreters uit voordat je dataroaming gaat inschakelen!

Op een telefoon staan veel internetfuncties standaard ingeschakeld. Deze vreten MB’s terwijl je ze op reis niet per se nodig hebt. Schakel ze dan ook uit voordat je op reis gaat! Kijk in de instellingen van je smartphone hoe dit moet.

• Zet meldingen en pushberichten uit

• Haal je e-mails handmatig binnen en zet ‘automatisch synchroniseren’ uit

• Zet in Whatsapp het automatisch downloaden van foto’s en video’s uit

• Zet het automatisch updaten van apps uit

• Zet het automatisch back-uppen van iCloud (iOS) uit

 

Hoe houd je het dataverbruik verder binnen de perken?

• Misschien is het een open deur, maar bekijk/verstuur geen foto’s en video’s en luister niet naar muziek, dat vreet data

• Als je voor langere tijd in hetzelfde land verblijft kan het goedkoper zijn om ter plekke een sim-kaart aan te schaffen. Nadeel hiervan is dat je een ander nummer krijgt en hiermee niet altijd kunt bellen en internetten in een ander land

• Zet in iOS de datateller op 0 of stel in Android een limiet in voor de mobiele gegevens of download een datateller die je verbruik bijhoudt

• Download plattegronden en reisinformatie vóórdat je op reis gaat!