Service en Vragen

Algemeen

Boek een reis

Vliegen en luchtvaart

Betalen

Reispapieren

Verzekeringen

Gezond op reis

Wijzigen of annuleren

Voorwaarden

Privacy

Cookiebeleid

Overige

Vliegen en luchtvaart

Wat is het verschil tussen een charter en lijndienstvlucht?

Charters zijn door een reisorganisatie ingekochte vluchten die - afhankelijk van het seizoen - één of meerdere malen per week zonder vaste dienstregeling worden uitgevoerd. Het zijn veelal rechtstreekse vluchten naar toeristische bestemmingen.

Lijndienstvluchten zijn vluchten die in een vaste dienstregeling en met een hoge frequentie worden uitgevoerd. De prijs van een lijndienstvlucht ligt meestal iets hoger dan de prijs van een chartervlucht, maar biedt de reiziger daarvoor veel meer flexibiliteit en vaak meer luxe.


Wat is het verschil tussen een indirecte vlucht, een rechtstreekse vlucht en een nonstopvlucht?

Bij een indirecte vlucht dient u ten minste één keer over te stappen. In het vluchtschema wordt aangegeven waar u dient over te stappen.

Bij een directe vlucht hoeft u niet over te stappen, maar is het wel mogelijk dat het vliegtuig voor bijvoorbeeld een tankstop een tussenlanding maakt. In het vluchtschema wordt vaak niet aangegeven dat er een tussenlanding wordt gemaakt omdat de vlucht als één route met één vluchtnummer wordt aangegeven.

Bij een nonstopvlucht wordt rechtstreeks, zonder tussenlanding, naar de bestemming gevlogen.


Hoe laat dient u in te checken?

In uw reisbescheiden zal vermeld worden hoeveel uur voor vertrek u aanwezig dient te zijn om in te checken, maar over het algemeen geldt:

Dient u uw vlucht te herbevestigen?

Bij de meeste vliegmaatschappijen is herbevestigen tegenwoordig niet meer noodzakelijk. Indien dit wel zo is, wordt dit aangegeven in uw reisbescheiden. Wij raden u aan ter plaatse de luchtvaartmaatschappij te raadplegen om op de hoogte te zijn van eventuele vluchtwijzigingen.


Hoe laat vertrekt u?

Bij lijndiensttickets zijn uw vluchtnummer en vluchttijden direct bij boeking bekend. Bij chartervluchten ontvangt u uw vluchtgegevens bij uw reisbescheiden (ongeveer 1 week voor vertrek). Vluchtgegevens zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

 

Houd rekening met de renovatie van de Velsertunnel: april - december 2016

De Velsertunnel tussen IJmuiden en Beverwijk is bijna 60 jaar oud en toe aan groot onderhoud. Daarom voert Rijkswaterstaat vanaf april 2016 een grootscheepse renovatie uit. De tunnel gaat dan negen maanden helemaal dicht. Rijkswaterstaat vergroot de doorrijhoogte, bouwt nieuwe vluchtwegen en vervangt alle installaties (zoals het brandmeldsysteem en de ventilatie). Na de werkzaamheden voldoet de Velsertunnel, ruimschoots voor de wettelijke deadline van 2019, aan de nieuwe Tunnelwet.

 

Hoeveel bagage mag u meenemen?

De hoeveelheid bagage die u kunt meenemen is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en boekingsklasse. Vroeger was het bagagevrijdom standaard 20 kilo. Daarnaast mocht u min. 5 kilo handbagage meenemen. Tegenwoordig kan het toegestane aantal kilo's (hand)bagage per luchtvaartmaatschappij en boekingsklasse flink variëren en vaak worden bijgekocht. Het wettelijk toegestaane maximum gewicht per stuk is 32kg.

Raadpleeg uw reisadviseur of check hier de exacte bagageregels per luchtvaartmaatschappij.